Servisch o.l.v. Vladan Jeremic en Radomir Savin

Terug naar de bron

Het is zondagochtend 2 juni en ik moet nog even oefenen. Nee, geen Servische dansen, want die gaan we ’s middags leren, maar Servische namen. Deze keer geen Ben, Esther of Dominike maar Vladan Jeremic en Radomir Savic. Het is wel zo aardig om me tijdens het welkomstwoord hun namen wel goed te herinneren. Aan Guus van Kan ben ik vergeten te vragen welke talen Vladan en Radomir spreken, maar zorgen daarover zijn onnodig, want ze spreken gewoon Engels.

Guus van Kan organiseert regelmatig dansreizen naar Servië. Tijdens die reizen geven Vladan en Radomir danslessen. Deze eerste week van juni zijn ze op uitnodiging van Guus in Nederland en geven ze workshops bij verschillende verenigingen. Op zaterdag zijn ze in Tilburg geweest en daar is het gelukt om 11 dansen aan te leren. Dus die staan nu ook voor ons op het programma.

Veel Servische dansen die we in Nederland doen zijn door Servisch Nederlandse dansdocenten gemaakt op basis van Servisch dansmateriaal. Vladan en Radomir hebben een andere aanpak. Zij zijn op zoek gegaan naar de oorspronkelijke dansen, zoals ze nu nog steeds in Servië worden gedanst. We beginnen met een serie dansen uit de Sumadija, het centrale deel van Servië. Dan verhuizen we naar het oosten van Servië, tegen de grens met Roemenië en Bulgarije. Dit is het gebied van de Vlachen. De laatste groep dansen komt uit het zuiden, rond Dimitrovgrad. Door deze volgorde wordt vanzelf duidelijk waarin de dansen uit deze regio’s van elkaar verschillen.

Vladan vertelt ons waarom in Servië meestal in een open kring wordt gedanst. Traditioneel staan de dansers die het orkest hebben betaald voorop en helemaal achteraan, aan het eind van de staart. Deze dansers mogen variaties bedenken op de dans, zolang ze maar in de maat en de frase

passen. De andere dansers kunnen kiezen of ze meedoen met de variaties of niet. Zo reist de variant door de kring. Vaak doet de groep achterste dansers een andere variant dan de voorste dansers. En daarom kan de kring niet worden gesloten.

Er zijn twee dansen waarvan Vladan vindt dat we wel iets extra’s kunnen doen: hij leert ons twee choreografieën die hij ook met zijn dansgroep doet. Dus zo staan we in korte rijtjes achter elkaar en gaan we van plaats wisselen tijdens de dans en aan het eind gaan de dansers van de achterste rijtjes door de poortjes. Bij de tweede dans staan we in paren in een raster opgesteld en draaien we strakke rondjes. Voor velen een nieuwe ervaring!

Met veel plezier nemen Radomir en Vladan ons mee in hun dansen. En wie weet, als we nog eens in Servië komen, kunnen we meedansen op het dorpsplein!

Cathy

Lijst van dansen:

Levakinja – Takovo Sumadija
Osmica – Takovo Sumadija
Gajdica – Takoveo Sumadija
Romunka – Sumadija Beograd
Uora dje patru -Kobisnica Vlaske
Uora uno – Kobisnica Vlaske
Manastirjana – Kobisnica Vlaske
Trojanka – Dimitrovgard
Posame – Dimitrovgard
Posame – Dimitrovgard
Kiecka – Dimitrovgard